Δημοσιεύματα πρόκλησης ελληνοτουρκικού επεισοδίου σε τουρκική εφημερίδα

Δημοσιεύματα πρόκλησης ελληνοτουρκικού επεισοδίου σε τουρκική εφημερίδα

Αρ. Πρωτ. 5506/02.02.2010

Προς Υπουργούς:

 

- Εξωτερικών

- Άμυνας

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν πρόσφατα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Ταράφ», που αποκαλύπτουν μείζονος σημασίας στοιχεία για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας, θέτοντας πολλαπλά ερωτηματικά για τις σχέσεις καλής γειτονίας της Ελλάδας με την Τουρκία.

Τα στοιχεία αφορούν στο «Σχέδιο Βαριά» σχέδιο πραξικοπήματος που ετοίμαζαν οι αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, στο οποίο «εμπλέκουν» και την χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση τις 175 απομαγνητοφωνημένες σελίδες που δημοσιεύθηκαν, προβλεπόταν να δημιουργηθεί επεισόδιο έντασης με την Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής συσπείρωσης και ενότητας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας προβλεπόταν η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η πρόκληση των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών με σκοπό αυτά να καταρρίψουν ένα μαχητικό αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιούταν το σχέδιο αυτό, τα τουρκικά μαχητικά θα κατέρριπταν δικό τους αεροσκάφος διοχετεύοντας την πληροφορία ότι η κατάρρευση έγινε από ελληνικό μαχητικό.

Επίσης, αποκαλύπτεται σχέδιο εισβολής του τουρκικού στρατού στην Θράκη και κατάληψη ελληνικού εδάφους στο βόρειο τμήμα του ποταμού Έβρου.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι συνεχώς αυξανόμενες και σταθερές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, προκλήσεις που πραγματοποιούνται πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Είχαν γνώση τα αρμόδια Υπουργεία του σχεδίου πραξικοπήματος της γειτονικής  χώρας που εμπλέκει και την Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο;

- Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων με την Τουρκία;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις ενταξιακές προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία, τη στιγμή που αμφισβητεί συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα και απειλεί ανοιχτά την σταθερότητα και ασφάλεια της Ελλάδας που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Απαντήσεις Υπουργείων